Vanliga frågor
Varför adoptera en katt istället för att köpa en katt t.ex. via blocket?
I Sverige finns det över 1,6 miljoner katter. För bara några år sedan fanns det ”bara” 1,2 miljoner katter. Över 100 000 är hemlösa, trots allt arbete från katthem/föreningar för att rädda hemlösa katter. Det fattas över 2 000 katthem för att kunna hjälpa alla! Du som privatperson hjälper två katter genom att adoptera en katt via en kattorganisation. En katt får ett hem hos dig och lämnar plats för en ny katt hos kattorganisationen, som får komma in i värmen och tryggheten.
Adopt, don’t shop!
Hur går då en adoption via oss till?
Att adoptera en katt genom oss är en process i flera steg. Vi vill att första kontakten med oss sker genom att ni skickar oss ett mail där ni berättar lite om er själva och vilken katt ni är intresserad av och varför ni fastnat för just den kissen. Några frågor vi gärna vill ha svar på:
- Vilka är ni?
- Vilken tidigare erfarenhet av katt har ni?
- Vilken personlighet vill ni att katten ska ha?
- Finns det tidigare katt i hushållet och hur är den katten?
- Hur bor ni?
- Ekonomi, har ni tänkt på de kostnader som det innebär att ha djur, vaccineringar, kastreringar, försäkring givetvis, kostnad vid veterinärvård och ett bra foder etc?
- Kattvakt vid semestrar?
- Vem tar hand om katten om det händer mig något?
Ja helt enkelt lite så vi får ett hum om vilka ni är samt givetvis kontaktuppgifter på hur vi når er. Sedan följer minst ett besök där vi träffas och där ni givetvis får träffa den katt ni visat intresse för att se om det klickar ”live”. Inga beslut fattas direkt då angående adoption utan både ni och vi tar en fundering och sedan hörs vi av inom några dagar och ser vad beslutet är. Vid en flytt så kommer vi alltid och lämnar katten hos er. Alla dessa steg gör vi för att både ni och vi ska känna oss säkra i adoptionen och att katten ska få det bästa av hem.
Vårt motto: rätt katt till rätt hem, rätt hem till rätt katt.
Varför kan jag inte adoptera EN kattunge via Katt i Borås?
De katter vi tar in i vår verksamhet har ofta haft en tuff start i livet. I nästan alla våra jourhem finns katter sen tidigare och de kattungar vi tar in placeras i de jourhem där dem har bästa förutsättningarna till en bra start i livet.
Kattungar behöver mycket stimulans. Stimulans som vi människor inte kan tillfredsställa i den grad kattungen behöver. Får kattungen inte stimulans nog kommer den i många fall att utveckla oönskade beteenden. Beteenden som vi ofta inte uppskattar. Det kan vara klösande på möbler, klättrande i gardiner, bitande, klösande och lek med människors ben.
En kattunge behöver stimulans från en likasinnad. En kattkompis att brottas med. Att få upplopp för sin instinkt som jaga och smyga på. Närhet och trygghet från en kattkompis. Det är faktorer som vi människor inte kan ersätta. Kattungarna i vår verksamhet har kattkompis i jourhemmet. Att då ta kattungen att placera ensam hos någon som jobbar och är borta hemifrån flera timmar om dagen ser vi inte som en ok lösning. Därför adopterar vi inte kattungar som ensamkatter. Vi ser helst att man adopterar två stycken eller att man redan har katt i hushållet.
Vi avgör när kattungen är klar att flytta ifrån vårt jourhem. Dem flyttar givetvis inte före 12 veckors ålder.
När man adopterar en kattunge från oss förbinder man sig att kastrera vid ca 6 månaders ålder.
Varför är vi restriktiva med att placera katter som utekatter?
Även vuxna katter som tas in i Katt i Borås verksamhet har ofta ett tufft liv bakom sig. Många av våra katter har haft väldigt lite eller ingen kontakt alls med människor. Dessa katter tar lång tid att få sociala. Men vi får även in katter som är tama som blivit frånflyttade, dumpade utomhus eller lämnade. Dessa katter är ofta stressade när de kommer in och det tar i många fall lång tid att bygga upp ett förtroende till oss människor. Många av dessa katter har inget behov av uteliv när de väl bott in sig i jourhemmet. En stimulerande innemiljö räcker ofta gott för våra intagna katter. En stor del är till och med rädda för ytterdörren eller vistelse på en säkert innätad balkong. Många av dessa katter har en gång gått ut genom ytterdörren och aldrig fått komma in igen.
Alla våra intagna katter är i jourhemmen innekatter och det är vi som avgör om katten är lämpad för ett uteliv. Genom att lära känna och observera våra katter i jourhemmen märker vi om katten har ett behov av utevistelse.
Vid en flytt till nytt hem blir det en stress för katten och det tar åter igen en tid för katten att anpassa sig. Vuxna katter som placeras med möjlighet till utevistelse ska hållas inne minst 1 månad för att lära känna sitt nya hem och sedan långsamt introduceras för sin nya utemiljö. Vi är dock ganska restriktiva med att placera katter som utekatter, det ska vara i en vad vi bedömer trygg utemiljö.
Varför är det viktigt att kastrera sin katt?
Många avstår från att kastrera sin katt i tron att katter mår bäst av att vara okastrerade. Men det är snarare tvärtom.
En hona som är okastrerad löper med jämna mellanrum. Vissa honor löper sällan, andra honor löper ofta. I de fall honan är utekatt finns en stor risk att du drabbas av oplanerade kattkullar. Det gäller att ligga steget före redan när katten är ung då många honor kan bli dräktiga redan vid sex månaders ålder. Det är en ålder då honan varken är mentalt eller fysiskt mogen att bli mamma. Av den anledningen är det klokt att inte släppa ut sin utekatt utan uppsikt innan den är kastrerad. Från och med 15 juni 2020 finns även bestämmelser från jordbruksverket som säger att katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att föröka sig okontrollerat. Vilket betyder att djurägaren ska ”vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion av de djur som han eller hon ansvarar för”.
Honor som löper ofta magrar av, blir rastlösa, tappar päls och mår inte speciellt bra. Vissa honor urinmarkerar dessutom både inomhus och utomhus under löpet. Under den här tiden får matte och husse räkna med att få sin nattsömn störd.
Det finns P-piller för katter, men det är inte alltid en bra långsiktig lösning eftersom det ökar risken för elakartade juvertumörer och livmoderinflammation. P-piller kan medföra en del biverkningar och är inte heller ett helt säkert preventivmedel.
När en hankatt blir könsmogen börjar urinen lukta extra starkt och för dig som har innekatt är detta ofta mycket tydligt. En okastrerad hankatt som går ute får ett stort revir som den utökar hela tiden. Han är mer stridslysten än en kastrat. Risken är att du får en katt som ofta råkar i slagsmål och som är borta under långa perioder. Hanen kan också bidra till att fler oönskade katter föds i grannskapet.
Du som har hankatten inne kan få besvär med urinmarkering, det vill säga att hankatten kissar in sitt revir inomhus. Han blir rastlös, kan matvägra och kallar på honor ofta och högt. Detta är ofta ett oönskat beteende och leder ofta till att grannar reagerar.
Alla dessa okastrerade katter leder också till att alla katthem är överfulla. Det finns över 100.000 hemlösa katter i Sverige. Genom att kastrera din katt bidrar du till att minska dessa och till att höja katten status!
I Sverige har vi en rekommendation på fyra månader som lägsta lämpliga ålder för kastration av katt. Många veterinärer vill dock att katten är 6 månader vid kastrationen.
Varför id-märka sin katt?
En id-märkt katt kan lätt identifieras och återförenas med sin ägare om den skulle försvinna eller skadas. Idag finns två sätt att id-märka sin katt, chip eller örontatuering.
Har din katt ett chip eller en tatuering i örat kan det vara avgörande om den skulle springa bort eller råka ut för en olycka. Är katten id-märkt är det lätt att identifiera den och hitta dig som ägare. Men man får inte glömma att märkningen måste registreras i ett id-register. Det gör du lätt hos SVERAK eller Svenska Kennelklubben/DjurID.
Numer kan du som ägare själv registrera din katt på SVERAK.
En katt som springer bort, skadar sig eller i värsta fall blir påkörd och dör är svår att identifiera om den saknar märkning. Idag är det många katter som saknar id-märkning som hamnar hos olika kattorganisationer runtom i landet. Dessa katter återförenas i många fall aldrig med sina ägare igen. För att undvika ledsna ägare och katter som saknar varandra kan du enkelt öka förutsättningarna för att det inte ska hända just dig och din katt. Genom att id-märka katten ökar chanserna för ett kärt återseende om katten skulle råka försvinna eller skadas.
Inför adoptionen/skaffandet av katt
Har du verkligen tänkt igenom köpet av katt? Har du verkligen kunskaper och tålamod för en katt? Finns det allergiker i familjen, någon som inte gillar katter? Är alla i familjen med på kattköpet?
Vet du hur du ska göra när du åker på semester? Enligt lagen ska en katt ha tillsyn två gånger om dagen!
En katt kan bli 10-20 år (i vissa fall äldre) och ska stanna hos dej lika länge som dina barn!
Har du tänkt igenom det ordentligt och verkligen bestämt dig för att skaffa en katt finns många saker som man behöver tänka på och införskaffa.
Transportbur: En stor rymningssäker bur. Lägg in en filt eller en tjockare handduk som går att tvätta. Tänk på att det finns bestämmelser för hur stor buren måste vara.
Kattlådor: Grundregel är en låda per katt. Har du fler katter är det bra att ha en låda per katt plus en till.
Kattsand: Av bra kvalité. Gärna klumpbildande och luktreducerande. Glöm inte kattsandsspadar. Små kattungar som börjar gå på låda ska inte ha klumpbildande sand då dem har en tendens att vilja smaka på det. Klumpbildande sand blir som cement i magen som gör att katten behöver in till veterinären.
Matskålar: Inte av plast, porslin eller rostfritt är bättre.
Foder: Köp ALDRIG billigt foder! Risken för att din katt råkar ut för njur/urinstenar ökar. Billigare foder innehåller mycket spannmål och tillsatser, inget en katt vill äta. som gör att det blir billigare att tillverka. Köp foder av bra kvalité i djuraffären, det är självklart dyrare, men katten äter mindre. Torrfoder ska alltid stå framme, ge burkmat 1-2 gånger om dagen. Bara torrfoder kan ge urin/njurstensproblem. En katt måste dricka mycket!
Vattenskålar: Köp stadiga skålar som inte kan välta och fördela dessa lite här och var i bostaden. En katt vill inte äta och dricka på samma ställe. Ställ inte vattenskålen bredvid maten utan på annat ställe i bostaden. Genom att köpa en vattenfontän kan du stimulera katten till att dricka mer.
Klösbrädor: Både liggande och sådana som kan hängas på t.ex dörrkarmen.
Klösträd: Större klösträd med plats för katten att sova och klättra i. Man kan även göra egna lösningar som många gånger blir billigare. Några hyllor på väggen brukar uppskattas av katterna.
Leksaker: Aktiveringsleksaker, vippor, möss, laserpekare mm.
Vård: klosax, borstar/kammar är ett måste, Furminatorborstar är dyra men effektiva.
Promenad: En sele om du vill gå ut med katten. Den måste vara rymningssäker och ”gå runt magen”. ALDRIG bara halsband och koppel.
Handlingar: Skaffa en pärm för alla papper med viktiga nummer till veterinären, jourtelefon, försäkringshandlingar och vaccinationsintyg osv. En katt ska vaccineras en gång per år! Många veterinärstationer har möjligheten att skicka ut en påminnelse när det är dags för den årliga vaccinationen.
Att dela hemmet med en katt är helt underbart, men man har ansvar för ett liv och man bör tänka igenom beslutet flera gånger innan man skaffar sig en katt. Att omplacera en katt är inte lätt i dagsläget då det finns väldigt många katter i vårt samhälle. Vi får nästintill dagligen mail från ägare som behöver omplacera sina katter av olika anledningar. Många gånger har man inte haft katten länge alls och man har inte tänkt igenom beslutet noga. Därför ber vi dig, tänkt igenom ditt beslut noga! Om du efter noga övervägande tagit beslutet att skaffa katt så är du välkommen att höra av dig till oss!
Hur kan jag hjälpa till?
Vi får även frågor om hur man kan hjälpa vår verksamhet. Det finns flera sätt man kan hjälpa oss.
- Framförallt adoptera katt via oss.
- Ställa upp som jourhem. Vad det innebär kan du läsa om här: Jourhem
- Att sprida att Katt i Borås finns. Kanske har du en vän eller bekant som går i katt-tankar. Sprid informationen om våra hemlösa katter och be dem kika in på vår hemsida.
- Sprid informationen om hur viktigt det är att kastrera och id-märka sin katt. Ju fler som anammar detta desto färre kattungar föds det och desto färre katter blir det i samhället. Kattbeståndet idag är alldeles för högt. Vi får även in katter som är tama men inte id-märkta. Dessa katter vill vi återförena med sina ägare!
- Kan du tänka dig att hjälpa till vid evenemang och stå och representera Katt i Borås?
- Bli månadsgivare?
- Köpa våra Gåvobrev till någon som är kattvän eller en person som har allt. Du donerar valfri summa och erhåller ett gåvobrev att ge bort.
- osv…osv…
Vad gör jag om jag hittat en katt?
Det är en fråga vi får ofta. Här har vi satt ihop en folder med bra information om du hittar en katt. Folder upphittad katt.
Vad gör jag om min katt sprungit bort?
Det är en fråga vi också får väldigt ofta. Även här har vi en folder med bra information. bortsprungen Folder bortsprungen katt.